Francis Kurkdjian aromatiniai galvosūkiai: parfumerijos genijaus kūrybos tema

Kiekvienoje mokslo ar meno šakoje galima rasti istorijų apie ypatingai talentingus žmones, kurių talentai pasireiškė ankstyvojoje vaikystėje ar jaunystėje ir tapo tikru akibrokštu nusistovėjusioms talento ugdymo ar karjeros darymo taisyklėms. Parfumerija – ne išimtis: greta nuosekliai savo talentus ugdančių aromatų meistrų yra kūrėjas, kurio sėkmės istorija kažkuo primena kalėdinę pasaką apie danguje įsižiebusią ryškią žvaigždę, leidusią suprasti, kad nuo šiol viskas bus kitaip – Francis Kurkdjian, gražiaakis kvepalų kūrėjas, kurio sėkmės istorija tikrai verta susižavėjimo atodūsių.

Francis Kurkdjian išskirtiniu parfumeriniu talentu nustebino pasaulį itin anksti: paauglystėje svajojęs tapti baleto šokėju, vos perkopęs dvidešimtmetį laimėjo Francois Coty premiją  – geriausio parfumerio apdovanojimą, paprastai skiriamą už gyvenimo nuopelnus, vos 40-ties jis buvo apdovanotas aukščiausiu Prancūzijos kultūros ministerijos ordinu už nuopelnus menui, pripažįstant jį kaip vieną iškiliausių Prancūzijos menininkų parfumerijos srityje. Įsimylėjęs Paryžių ir jo aukso spalvos stogus, jaunystės svajonę tapti artistu realizavęs daugybe originalių meninių instaliacijų kvapų temomis, vos 25-erių sukūręs neblėstančio pasaulinio populiarumo kvepalus Gaultier „Le Male“, kurių atneštos šlovės užtektų ištisam gyvenimui, pirmasis išdrįsęs išleisti savo kvepalų kvapo skalbimo priemonę ir pirmasis atidaręs savo vardo parfumerijos namus – tai tik keletas įsimintinų  F.Kurkdjian biografijos faktų.

Ilgame Francis Kurkdjian kūrinių sąraše puikuojasi Gaultier „Le Male“, Aqua di Parma „Iris Nobile“, Juliet Has a Gun „Lady Vengeance“ ir Narciso Rodriguez „Narciso Rodriguez for her“ – kvepalai, kurių papildomai pristatinėti tikrai nereikia. Neapsiribojęs pasaulinę šlovę pelniusiais kūriniais, 2009 metais Francis Kurkdjian atidarė savo vardo nišinės parfumerijos namus „Maison Francis Kurkdjian“, kuriuose kuria savo vardo kvepalus ir kvapą atskleidžiančias ar iliustruojančias menines instaliacijas, išplėsdamas aromato suvokimo ir parfumerijos meno ribas. Kitoks požiūris, kartais sunkiai suvokiamos meninio polėkio ribos, visa tai papildant didžiule talento doze ir parfumerinio meistriškumo ambicijomis – beprotiškai įdomu! Viename savo interviu F.Kurkdjian pasakė, kad jo siekis – lėtai besiskleidžiančio ir itin ilgai išliekančio aromato kūrimas: pasak F.Kurkdjian, aromatas turi lėtai “išsivynioti“ – tik tai atskleidžia jo kūrėjo meistriškumą. Negali ginčytis – apdovanojimai ir įžymieji kūriniai kalba patys už save. 

Pažinties su F.Kurkdjian kvepalais, kuriuos jis sukūrė kaip “Maison Francis Kurkdjian“ kūrėjas, man teko palaukti gan ilgai – Lietuvoje jais prekiauja tik Vilniaus “Creme de la Creme“, į kurią užsuku kartą per metus ar dvejus. Pirmąkart išbandžiusi visą “Maison Francis Kurkdjian“ kvepalų asortimentą pasijutau suglumusi – kažkas čia ne taip: rodos, visiškai neįspūdingi kvapai, gerokai per daug paprasti tokiam parfumerijos genijui kaip Francis. Grįžusi į Kauną sėdau nagrinėti interviu su parfumeriu, kuriuose jis apie savo kūrybos koncepcijas kalba, ir tada supratau, kodėl iš pirmo karto aš nesupratau šių kvepalų – aš juos uosčiau vieną po kito nuo popierinio bandymų lapelių, verdiktą parašydama per greitai – kol aromatas dar “neišsivyniojęs“, o F.Kurkdjian aromatai visu savo grožiu atsiskleidžia neskubėdami. Antroji pažintis vyko jau kitaip – neskubant su išvadomis, kiekvieną aromatą suvokiant kaip atskirą istoriją ir atskirą kūrėjo idea-fix.

“Aqua Universalis“ aromatu galėtų kvepėti krištolas – viena vertus, gaivu, perregima, lengva, kita vertus, gilu ir paslaptinga. Krištolas sukuria gylio iliuziją, “Aqua Universalis“ – taip pat: aromatą sudarančios natos – bergamotė, citrina, pakalnutės, darželinis jazminas (taip, tas lietuviškasis!), muskusas, mediena – galiausiai įvynioja į vos užuodžiamą malonų muskusinį kokoną ir tada supranti, kas yra tas komforto jausmas. Tobulas kvapas vasarai ar laikotarpiams, kai norisi kvėpintis, bet nesinori kvepėti išraiškingai – nori kvepėti tik sau, griežtai egoistiškai.

“Aqua Vitae“ – lot.k. gyvybės vanduo – kvepia šilta gaiva kaip gali kvepėti dar gaivinantis vanduo iš šiltųjų Europos jūrų vasarai prasidedant. Pasak F.Kurkdjian, tai yra aromatas tarp savęs ir kitų, tarp tavęs ir manęs, erdvė tarp mūsų – magiškas odos kvėpavimas. Apgaulingai pažįstamas kvapas, uostant greituoju būdu nuo bandymų lapelio – ir Calvin Klein “One“ atmintyje iškyla, ir Giorgio Armani “Aqua di Gio“, ir dar kas nors, vandeningus citrusinius kvapus kūręs. Aromatą sukuria citrina, mandarinas, gvajoko mediena, vanilė, tongapupės, hedionas – angl.k.methyl dihydrojasmonate, šiltus gėlinius aromato akordus išryškinantis. Neapsigaukite kaip aš, pirmąkart testuodama – “Aqua Vitae“ ant odos taip gražiai sušyla ir patogiai įsitaiso, kad net stebiesi, iš kur galėjo tas Calvin Klein “One“ mintyse nuskambėti. Pojūtis lyg po šiltai-gaiviu vandeniu atmerktomis akimis stebėtum prasiskverbiančius saulės spindulius – puikiai parinktas pavadinimas.

“Amyris“ – liet.k. degmedis – du “Maison Francis Kurkdjian“ aromatai, skirti vyrams ir moterims, kurių ašis – degmedis iš Jamaikos ir florencinis vilkdalgis. “Amyris femme“ natose – citrinmedžio žiedai, apelsinas, degmedis, vilkdalgis, vetiverija, muskusas ir ambra. “Amyris homme“ natose – rozmarinas, mandarinai, degmedis, vilkdalgis, tongapupė ir mediena. Tai yra bene labiausiai gluminantys panašumo į kitus kvepalus prasme “Maison Francis Kurkdjian“ kvepalai: tiek vyriškus, tiek moteriškus (ypač – vyriškus) “Amyris“ atpažinsite kituose kvepaluose. Taip, puikios kompozicijos, taip gražūs kvepalai, tačiau jau matyti. Kaip ir abeji “APOM“. Ir šioje nuviliančioje vietoje privaloma suteikti galimybę aromatų atsiskleidimui ir “išsivyniojimui“ – rodos, gražiaakis kūrėjas sugalvojo pasišaipyti iš nekantriųjų, perrašydamas “Ne viskas auksas kas auksu žiba“ savaip. Jaučiuosi apgauta! –  moteriškieji “Amyris“ palaipsniui praranda saldumą ir tampa tamsiai-drėgnais, vyriškieji – palaipsniui pameta banalumo šydą ir atsiskleidžia kitokia, šiek tiek kremine mediena. Kantrybė – dorybė ir parfumerijoje.

Agarmedžio nuotaikų interpretacijos “Oud Cashmere Mood“, “Oud Silk Mood“, “Our Velvet Mood“ yra trys variacijos populiariojo agarmedžio tema. “Oud Cashmere Mood“ – agarmedis, gauruotasis švitrūnas, benzoininė derva ir vanilė. “Oud Silk Mood“ – agarmedis, bulgariška rožė, ramunėlės ir papirusas.  “Oud Velvet Mood“ – agarmedis, cinamonas, šafranas ir kopalis (copahu). Kaip didelei agarmedžio mylėtojai patiko visi trys kvapai – jautiesi lyg glostytum kvepiančius audinius, bet “Oud Velvet Mood“ patiko labiausiai: jeigu “kašmyrinės nuotaikos agarmedis“ yra gan grubus, o “šilkinės nuotaikos“ gausiai rožėmis iškvėpintas, tai “velvetinės nuotaikos agarmedis“ yra pats priimtiniausias-įprasčiausias mano nosiai ne tik įkvėpimams, bet ir kvėpinimuisi. 

“Lumiere Noire“ – liet.k. juodoji šviesa – rožė ir pačiulis, pačiulis ir rožė – ta pati aromato idėja tiek vyriškiems, tiek moteriškiems “Lumiere Noire“ kvepalams. “Lumiere Noire femme“ buvo Francis Kurkdjian sukurti asmeniškai Catherine Deneuve ir su jos sutikimu tapo “Maison Francis Kurkdjian“ kolekcijos dalimi. Rožė su kumino ir aitriųjų pipirų prieskoniais, pačiulis ir narcizas – reto grožio švelniai senamadiškas šipras, kurio artimiausias giminaitis, spėju, “Paloma Picasso“ EDP versija! Kyla natūralus pavydas Catherine Deneuve, kad jai, o ne man šie kvepalai buvo sukurti – jie tokie įtaigūs ir tokie pasiutusiai gražūs! Vyriškieji “Lumiere Noire“ kompozicija nuo moteriškųjų skiriasi tuo, kad rožės prieskoniuose vietoje aitriųjų pipirų atsiranda cinamonas, o vietoje narcizų – paprastasis kietis, tačiau aromato prasme tai yra šiek tiek duslesni ir aštriąją juodą šviesą praradę kvepalai, nors irgi verti garsaus gėrėjimosi.

Jeigu man šiandien reikėtų išsirinkti kvepalus iš “Maison Francis Kurkdjian“ asortimento, ir pažadinta vidury nakties pasakyčiau, kad noriu “Lumiere Noire femme“, sąrašo trečioje ir ketvirtoje vietoje palikdama “Aqua Vitae“ ir “Oud Velvet Mood“. Kam palikta tuščia antroji pageidavimų sąrašo vieta? – nes svajonė apie “Lumiere Noire femme“ reikalauja ypatingos pagarbos, kitaip sakant, pakankamai vietos pagarbiam nusilenkimui, maždaug tokiam, kokį teko atlikti parfumerijos bendruomenei, į ją tarsi meteoritui įskriejus gražiaakiui Francis Kurkdjian, perrašančiam visas taisykles – kantrybės parfumerijos tema taip pat.

Išbandykite patys. Tik nesakykite, kad neįspėjau neskubėti su išvadomis!

FKurkj

2 Komentaras

Filed under Bendroji, Informacija apie kvepalus

2 responses to “Francis Kurkdjian aromatiniai galvosūkiai: parfumerijos genijaus kūrybos tema

  1. Justina G

    Labai puikus straipsins!

  2. Virginija

    Ieškojau nuomonės apie šį kūrėją ir radau, ačiū jums 🙂 straipsnis puikus, aprašymai taip pat. Pratestavau ne 1 ir ne 2 MFK kvapus, toks jausmas kad mano nosis ir oda rado asmeninį kvepalų kūrėją, tinka ir patinka beveik visi jo sukurti kvepalai.

Parašykite komentarą