Trys puodeliai kavos: Elizabeth Arden “Splendor“

Kvepalus, kuriems šiandien yra skirtas šis įrašas, esu tikra, esate matę daugybę kartų ir lygiai taip pat daugybę kartų praėję pro šalį nesustodami jų pauostyti. Neišvaizdus XXI amžiaus žmogaus akims buteliukas, senamadiškai paprasta dėžutė, jau seniai praeityje populiarumo viršūnę išgyvenęs gamintojas. Sąžiningai, ir aš juos kadaise pauosčiusi nuėjau tolyn, kol po daugelio metų parfumerinis smalsumas įsakė specialiai juos susirasti ir susipažinti dar kartą. Jūsų dėmesiui – Elizabeth Arden “Splendor“.

1998 metais James’o Krivda sukurti Elizabeth Arden “Splendor“ – ypatingai sudėtingos kompozicijos iš ypatingai įnoringų akordų atvejis. Būtent tie įnoringieji ir lėmė santūrias reakcijas į prašmatnumą, prabangą ir spindesį žadantį aromatą. Pradinėse “Splendor“ natose – ananasai, frezijos, visterijos, bijūnai, hiacintai, obuoliai, kvapieji pelėžirniai, bergamotė; vidurinėse – magnolija, rožė, lelijos, aguonos, orchidėjos, jazminai; bazinėse – ambra, santalmedis, muskusas, kedras, medienos akordai. Pirmoji asociacija, kilusi vos tik pauosčius – biudžetinis vaisinis-gėlinis šampanas: ananasas sėkmingai atlieka savo darbą ir atpažįstamas akimirksniu, milžiniška gėlių puokštė su ryškiomis lelijomis ir frezijų-visterijų-pelėžirnių kokteiliu, o medienos akordai tikriausiai paskandinti tame šampane, todėl galiausiai atmintyje iškyla prabangaus muilo vaizdinys. Kol nesusiraukėte: muiliškumas parfumerijoje anaiptol nėra blogas verdiktas.

Skamba keistai? – ir man skambėjo keistai, kol “Splendor“ neišbandžiau karštu oru. (Ačiū perfumistai Jolantai už puikų patarimą!) Ir tada netikėtai nutiko stebuklas: tas “vaisinis-gėlinis šampanas“, pasirodo, buvo visai nebiudžetinis, o krištolo taurėse patiektas ir atsiskleidė giedru dangumi, styginių muzikos koncertu ir džiaugsmingu spindesiu. Dabar turiu puikią iliustraciją, kaip lauko temperatūros veikia kvapo sklaidą, uoslę ir kvapų suvokimą – žiemos pabaigoje įsigijusi “Splendor“ net nenumaniau, kad jis toks karštį mėgstantis pokštininkas, tikras užburtas princas.

Elizabeth Arden “Splendor“ 30 ml man kainavo tris kavos puodelius – šiek tiek daugiau nei 6 eurus. Ar jis vertas daugiau? – taip, be abejonės. Ne, su šiuo metu populiariais kvepalais “Splendor“ negali konkuruoti – jo šlovės laikas jau praeityje. Kita vertus, influencerių ir startuper’ių karta, dėl kurios dabar pamišę socialiniai tinklai bei reklamų užsakovai, kažkada irgi atrodys senamadiškas būtasis laikas – ir tas kažkada ateis gana greitai. Didysis paradoksas: karta, kuriai buvo kuriami “Splendor“, šiandien yra keturiasdešimtmečiai-penkiasdešimtmečiai, o įnoringų gėlių ir vaisių akordų simfonija tarsi paseno kartu su praeities tiksline grupe, kuri palaipsniui artėja prie tik vaistinių reklamose matomų žmonių. Su visais praeities bestseleriais nutinka tokia pati istorija, jeigu jie nepakyla iki amžinųjų vertybių, atlaikančių karus, marus ir badus. 1998 metais “Splendor“ pasakojo romantišką istoriją apie didingas akimirkas, po 20 metų romantika ir didingos akimirkos turi naujas reikšmes ir formas.

Tam, kad įvyktų parfumerinis stebuklas, reikia dviejų elementų – aromato ir sielos, aromate atpažinusios praeityje išgyventas emocijas, bei, pasirodo, dar ir karštos vasaros dienos, kurioje “Splendor“ virsta parfumerijos didybės paveikslu. Tris kartus neišgerti kavos išsinešimui tikrai nepakenks.

2 Komentaras

Filed under Bendroji, Informacija apie kvepalus

2 responses to “Trys puodeliai kavos: Elizabeth Arden “Splendor“

  1. Rasa

    Pirmiausia, labai ačiū, Rimante – perskaičiusi šį Jūsų tekstą atkreipiau dėmesį į Splendor, įkišau nosį, įsigijau. Kurį laiką kvėpinuosi. Galiu pasakyti, kad ši karšta drėgna vasara dėkinga šiam parfumui (kaip ir daugeliui kvapų). Asmeninis pastebėjimas: į šį kvapą verta atkreipti dėmesį toms (tiems), kurios ilgisi nebegaminamo Dior Poison Tendre. Ne broliukai tie kvapai, bet iš vienos šeimos tai tikrai. Taip pat ir Cabotine (pats pirmasis, žaliu gražiuoju kamštuku). Ir dar: kvapas patinka aplinkai:), konkrečiai – vyrams tėčio bendraamžiams (70 metų plius). Jie sako: kaip skaniai kvepia:):) Tai tie žmonės, kuriems kvepalai turi kvepėti ne rūsių drėgme, baldų poliroliu, odontologo kabinetu ar pagaliau šokoladiniu tortu, o alyvomis, pakalnutėmis ar šiaip gėlėmis:):) Gražios dienos:)

  2. Jolanta

    Praėjau pro Splendor šiandien, net mintis nekilo pauostyti… Kitą kartą sustosiu prie jų. Bet šiandien “atradau“ Charlie Blue! Beveik 5 eurai už 100 ml – kvapas kaip iš senų gerų filmų! Puikus!

Parašykite komentarą