„L‘Occitane & Pierre Hermé“ Vol.3: „86 Champs Élysées“ aromatų kolekcijos naujienos

Tie, kurie gruodžio 31-ąją, skaičiuodami paskutines akimirkas iki 2020 metų pradžios, atsidusome, kad po itin sudėtingų 2019 metų tikrai nusipelnėme ramaus atokvėpio, gavome neregėtai dosnią dovaną – karantiną, savitai sustabdžiusį gyvenimą nuo kovo iki birželio vidurio, bei tvyrančias krizės nuojautas – kaip priedą prie šios dovanos.

Mano mėgstama parfumerinė mantra „nesaugumo laikais norisi skanėstų visokiose formose“, pagrindžianti gurmaniškų aromatų populiarumą, staiga tapo gyvybiškai svarbia. Viena vertus, aplink dar tvyro svaiginantys žydinčios gamtos kvapai, kuriais norisi svaigintis kaukes nusiėmus, kita vertus, egzistencinis iššūkis „kaip prisitaikyti ir išgyventi naujos tvarkos sąlygomis“ pasirodė ne toks paprastas kaip pirmosiomis karantino dienomis, todėl norisi papildomos asmeninio saugumo pojūčio porcijos – net ir konditerinės parfumerijos pagalba.

2019 metų rudens pradžioje rašiau apie jau antrą „L‘Occitane en Provence“ ir konditerijos maestro Pierre Hermé bendradarbiavimo rezultatą – aromatų kolekciją „86 Champs Élysées“, kurioje atpažįstamas ir tradicinis „L‘Occitane en Provence“ augalinis motyvas, ir konditerinis Pierre Hermé migdolinių sausainėlių (macarons) stiliaus braižas. Praėjus beveik metams nuo „86 Champs Élysées“ kolekcijos pasirodymo vis dar manau, kad tai buvo bene įdomiausia gurmaniška 2019 metų kolekcija, kiek man teko išmėginti, o „Framboise & Thé Vert Matcha“ šiandien išdidžiai puikuojasi dažniausiai mano naudojamų aromatų lentynoje.

2020 metų pavasarį, per patį karantino įkarštį, pasirodė trys nauji „86 Champs Élysées“ kolekcijos aromatai, nutolstantys nuo migdolinių sausainėlių nerūpestingumo, į „L‘Occitane en Provence“ lentynas sugrąžinantys jau pasigestas tamsias spalvas ir tris parfumerijos legendas – ambrą, muskusą ir agarmedį. Apskritai, sodrūs ir ryškūs rytietiški aromatai nėra tipinis „L‘Occitane en Provence“ stilius: kadaise sodriausiu buvo „Eau d‘Iparie“, po daugelio metų trumpam pasirodė „Oud & Rose“ iš Graso kolekcijos, o po jų – jau tik „Terre de Lumiere Intense“, nustatę naują kartelę „L‘Occitane en Provence“ kvapams. Iki pilno kosmopolitinio asortimento kažko ryškaus-sodraus-rytietiško tikrai trūko, todėl „Ambre Amande“, „Musk Rose“ bei „Oud Praline“ pasirodė pačiu metu. Gavusi visų trijų naujienų mėginukus ėmiausi atidžios jų turinio analizės.

„Oud Praline“ aromato pradinės natos – kardamonas, kalendra, imbieras, vidurinės – lazdyno riešutai, karamelė, pralinė (pralinė – konditerijoje naudojama saldi riešutų masė), bazinė nata – agarmedis. Gurmaniška agarmedžio interpretacija, rodos, puikiai pažįstamą rimtąjį agarmedį paverčianti žaviai riešutiniu ir prieskoniais apibarstytoje karamelėje panardinanti. Vienareikšmiškai universalus, ir vyrams, ir moterims puikiai tinkantis aromatas: prieskoniai gražiai sutramdė karamelės saldumą, o riešutai paryškino medienos akordą.

„Musk Rose“ pradinė nata – ličiai, vidurinės natos – rožės, cukruoti vaisiai, pačiulis, bazinė nata – muskusas. Perskaičius pavadinimą lengva pakliūti į saviapgaulės spąstus: muskuso ir rožės, rožės ir pačiulio, rožės ir ličio deriniai šiuolaikinėje parfumerijoje yra vieni populiariausių, todėl tikėtinas išankstinis skepticizmas „dar viena rožė su muskusu“ tema. Tačiau ne veltui jau trečią kartą rašau apie „L‘Occitane en Provence“ ir Pierre Hermé bendradarbiavimo rezultatus: „Musk Rose“ gerokai nustebino ir mano nosį, kuri, prisipažinsiu, tikėjosi rožinius vaizdinius sukeliančio daugelį kartų jau uostyto kvapo. Gilus, brandus, solidus ir elegantiškas gurmaniškas šipras, palaipsniui atskleidžiantis santūrius cukruotų vaisių potėpius.

„Ambre Amande“ pradinės natos – šafranas, kalendra, vidurinės – migdolai, brunfelsijos* žiedai, smilkalai, bazinės natos – ambra, kašmyrinės medienos akordas, nagarmotė, agarmedis. Retas, išskirtinis konditerinės parfumerijos pavyzdys, kuriame migdolas nepaverstas šabloniniu marcipaniniu skanėstu: šildantis, ryškus, sodrus prieskonių, saikingai saldžios migdolinės ambros ir agarmedžio aromatas. Apskritai, „L‘Occitane en Provence“ moka tinkamai elgtis su migdolais ir jų kvapais kūno priežiūros produktuose – džiaugiuosi, kad tą patį elgesio su migdolų kvapu modelį pritaikė ir kvepaluose.

Verdiktas: „L‘Occitane en Provence“ ir Pierre Hermé kolekcijos „86 Champs Élysées“ naujienos yra jau tradiciškai puikios ir vertos dėmesio. Nors atrodė, kad gurmaniškų rytietiškų aromatų tema jau viskas buvo pasakyta ir sukurta, bet „L‘Occitane en Provence“ ir Pierre Hermé meistriškai sužaidė ir nustebino dar kartą. Europietiškai-rytietiški kvapai, konditerinę parfumeriją pakylėję iš skonio receptorius pamaloninančių skanėstų parduotuvių į įmantrios prabangios parfumerijos lygį. Mažais lašeliais kvėpinčiausi kaitroje, gausiau – atvėsus orams, kai prireikia šildančio šalio efekto, tiek gausiai ir dažnai, kiek tik norisi – kai gyvenimas visas taisykles perrašo.

*Brunfelsija – svaiginančio kvapo augalas, anglų kalboje vadinamas „lady of the night“, kurio žiedai naudojami šamaniniuose ritualuose.

Parašykite komentarą

Filed under Bendroji

Parašykite komentarą