Pažintis su Paolo Terenzi: apie “Tiziana Terenzi“ kvepalus ir tai, kas svarbiausia

Kiekvieną kartą laukdama susitikimo su kūrėju, šiek tiek nerimauju – gyvenimiška išmintis apie tai, kad kartais geriau niekada gyvai nesusitikti žmogaus, kurio kūriniais žaviesi, mano istorijoje pasitvirtino ne kartą, todėl keliaudama į susitikimą su Paolo Terenzi, “Tiziana Terenzi“ kvepalų kūrėju, stengiausi nesusikurti jokios išankstinės vizijos – dėl visa ko pikto. Mano žinios apie Terenzi šeimos produkciją buvo daugiau teorinės nei praktinės: buvau skaičiusi apie inovatyvius jų produktus namų kvėpinimui, prabėgomis buvau pauosčiusi “Tiziana Terenzi“ kvepalus Vilniaus “Creme de la Creme“, tačiau tai buvo viskas – namų darbų atlikimas prieš susitikimą su Paolo Terenzi sukėlė didelį smalsumą, didesnį už nerimą dėl galimo kūrėjo asmenybės ir produkto sukeliamo įspūdžio neatitikimo. Veltui nerimavau – tai buvo tokia įkvepianti pažintis, kad nuo gruodžio pradžios iki dabar bandžiau sudėlioti įspūdžius ir atmintyje išlikusias Paolo frazes, bet rašomas tekstas vis neperteikdavo to, ką noriu pasakyti – tikras įkvėpimo bičių spiečius.

“Klausykis kvapų“, jaunam Paolo sakydavo jo tėvas Evelino Terenzi, 1968 metais Italijoje įkūręs “Cereria Terenzi“ ir pradėjęs gaminti aromatines žvakes iš vaško, kurį dėl jo nekenksmingumo žmogui ir aplinkai galima net valgyti. Tarsi lemties ženklas – Paolo tapo muzikantu ir tik vėliau, kai jau išmoko girdėti ir kvapus, pradėjo dirbti tėvo įkurtoje įmonėje. Šiandien “Cereria Terenzi“ aromatus kuria Paolo, jo sesuo Tiziana kuria produktų bei jų pakuočių dizainus, o įmonėje dirba žmonės, kurių tėvai ir seneliai taip pat dirbo “Cereria Terenzi“. “Šeima man yra svarbiausias dalykas pasaulyje“, sako Paolo ir negali juo netikėti, kai visą vakarą aistringa jo kalba sukasi apie šeimą, šeimos vertybes ir tradicijas, o ir kvepalų linija pavadinta Paolo sesers Tizianos vardu. Šeima, muzika, kelionės ir Italija – didžiausi Paolo kūrybos įkvėpėjai, apie kuriuos pasakojama taip nuoširdžiai, kad išties patiki viskuo, ką šis rudaakis italas pasakoja. Ir apie vaikystę, kvepėjusią pomidorais, bazilikais bei šokoladu, ir apie prisiminimų užrašymą aromatų molekulėmis, ir apie savo aromatų spintą, kurioje jis saugo savo prisiminimus, emocijas užrašydamas kvepalų molekulėmis.

Šiuo metu Tiziana Terenzi kvepalų liniją sudaro 6 aromatai – “XIX March“, “Gold Rose Oudh“, “White Fire“, “Ecstasy“, “Maremma“ bei “Lillipur“.  Pirmieji keturi – “XIX March“, “Gold Rose Oudh“, “White Fire“, “Ecstasy“ – yra skirti ugniai ir jos sukeliamai emocijai. Kodėl ugnis? – todėl, kad, pasak Paolo Terenzi, ugnis suburia žmones, kviečia į namus ir pakylėja sielą. Visi kvepalai yra extrait du parfum koncentracijos, visi sukurti Paolo Terenzi, visų dizainą sukūrė Tiziana Terenzi, Lietuvoje parduodami tik Vilniaus “Creme de la Creme“.

“XIX March“ – itališkųjų Juozapinių La Focarina laužams skirti kvepalai. Žiemos pabaiga, pavasario pradžia, praeities sudeginimas ir naujos vilties pradžia – lietuviškai nosiai itin malonūs aromatinės žalumos-medienos-prieskonių aromato kvepalai. Pradinėse natose – apelsinai, žaluma, mėta, dilgėlė; vidurinėse – levanda, cinamonas, gvazdikėliai, jazminaitis; bazinėse – santalmedis, kedras, vetiverija, muskusas, muskato riešutas ir rozmarinas. Extrait du parfum koncentracijoje aromatinės žalumos, saldžių prieskonių ir medienos derinys skamba puikiai – mielai kvėpinčiausi jais pavasario linksmybių belaukdama.

“Ecstasy“ – Paolo Terenzi “parašiniai“ kvepalai, kuriuos jis sukūrė mirus tėvui. Ugnis, kuri pakylėja sielą, šventoji sielos ugnis, kviečianti kelionei į sielos gelmes. Pradinėse natose – pušis, melsvoji eglė, akmens pudra; vidurinėse – smilkalai, pačiulis, rožė, laukinė našlaitė; bazinėse – santalmedis, ambra, gauruotasis švitrūnas, tongapupės, mediena ir miško žemė. Itin sudėtingi ir įdomūs kvepalai – tikras emocijų užtaisas: akmens pudra, miško žemė, spygliuočiai, laukinė našlaitė net ir popieriuje užrašyti primena kelionę Amžinybės link, tačiau aromatas yra toks daugiasluoksnis, kad, rodos, dominuojančią rožės ir dūminių smilkalų liniją keičia netikėti įspūdžiai ir emocijos. Besąlygiškai, verta išbandyti visiems smilkalų ir sudėtingų kvepalų mėgėjams. Man labai patiko.

“Gold Rose Oudh“ – ugnis dykumoje. Pradinėse natose – bergamotė, kėnis, žarijos, smėlis; vidurinėse – rožė, pačiulis, juodieji pipirai; bazinėse – agarmedis, ambra, santalmedis, muskusas ir medus. Dar vienas emocijų užtaisas ir tikroji nišinė parfumerija! – smėlis ir žarijos! Kas sakė, kad negalima aromatais užrašyti jų kvapo? Taip, rožė, taip agarmedis, taip, uoslę erzinantys juodieji pipirai ir erzinimą užglostantys ambra su medumi. Labai išraiškingi kvepalai, labai – ne tu juos dėvi, bet jie dėvi tave.

“White Fire“ – ugnis ant sniego. Pradinėse natose – lapų žaluma, ledas, oksigenonas (Paolo Terenzi patentuota molekulė), vidurinėse – jazminas, paparčiai, ambra; bazinėse – santalmedis, ambra ir muskusas. Tarsi šilumoje tirpstantis sniegas – šviesūs, lengvi, šilti, drėgni, kvepiantys švelnia žaluma ir lengvai klampia ambra. Nesu tikra dėl ugnies, bet tirpstantis pavasarinis sniegas išties galėtų kvepėti būtent taip – šiek tiek aldehidiškai, šiek tiek intymiai su didele nujaučiama paslaptimi.

“Maremma“ – Toskanos kalvų ir laukų kvapas. Pradinėse natose – bergamotė, kvapioji kananga, jazminaitis, juodieji serbentai, ąžuolo gilės; vidurinėse – šventgaršvė, florencinis vilkdalgis, agarmedis, lotusas, kuminas, medus; bazinėse – pačiulis, kakavos pudra, santalmedis, gauruotasis švitrūnas, ambra, raudonmedis. Ne mano nosies džiaugsmas, tačiau neabejotinai įdomūs kvepalai – tikrai gamtiniai, panašūs tik patys į save, gėliniai-prieskoniniai. Verdiktą parašykite patys.

“Lillipur“ – senoji Nepalo sostinė. Pradinėse natose – pontinis kietis, citrina, Omano smilkalai, žvaigždinis anyžius; vidurinėse – galbaninė ferula, cinamonas, gvazdikas, čiobrelis, ciklamenas, Sičuano pipiras; bazinėse – Libano kedras, baltasis muskusas, mediena, pačiulis, benzoininė derva, tongapupė, ambra, beržas, tabakas. Tikras šiltų, lengvai konditerinių prieskonių su šiek tiek klampaus sirupo šlakeliu rojus viename kvepalų buteliuke! – jaukaus šilto komforto jausmą sukuriantis aromatas, galintis tapti tikru atradimu dažnam šaltojo-tamsiojo regiono gyventojui.

Be kvepalų Tiziana Terenzi kvepalų linija dar siūlo įžymiąsias “valgymui tinkamas“ žvakes, kurios sudega iki paskutinio vaško lašo, mane itin sudominusius kvepalais prisotintus porcelianinius akmenis, skirtus namų kvėpinimui, kurie atlieka ir barometro funkciją, esu tikra, artimiausiu metu pasiūlys dar kažką netikėto ir įdomaus – panašu, kad Cereria Terenzi stebukladariai dar neišnaudojo savo kūrybinio potencialo, o Paolo kvapų klausymasis galiausiai virsta drąsiais ir įdomiais kvapais, pasakojančiais apie tai, kas svarbiausia – visų pirma, Terenzi šeimos istorijas. Menas išgirsti kvapą ir jį užrašyti kvapo molekulėmis – turiu pripažinti, kad Paolo Terenzi tai sugeba puikiai, šiltomis rudomis akimis ir aistringais pasakojimais įtikindamas, kad įkvėpimo šaltinis visada yra šalia mūsų mylimų žmonių ir prisiminimų pavidalu, tik kiekvienas renkamės patys, kokiomis natomis ar ženklais apie tai papasakoti pasauliui. Paolo pasakojimai vadinasi Tiziana Terenzi kvepalai – ir juos išgirsti primygtinai siūlau visiems, kurių keliai į Vilniaus “Creme de la Creme“ parduotuves nuves. Bent jau iš parfumerinio smalsumo –  tokių drąsių ir netikėtų natų iki šiol neradau nė vienuose kvepaluose, tačiau nekaltinkite manęs, jeigu šie kvepalai apkabins ir nepaleis – jie renkasi žmogų, kuris juos dėvės, ne žmogus juos. Pasiutusiai žavu!

XIXMarch

Reklama

2 Komentaras

Filed under Bendroji, Informacija apie kvepalus

2 responses to “Pažintis su Paolo Terenzi: apie “Tiziana Terenzi“ kvepalus ir tai, kas svarbiausia

  1. Eglė

    “Ecstasy” natos nuostabiai “suskambėjo“ 🙂

    • Minerva

      Jos tikrai įdomios 🙂 Kai paklausiau Paolo, kas yra ta akmens pudra/dulkės, jis atsakė, jog taip kvepia Romos akmeniniai paminklai ir senieji pastatai. Teks važiuoti uostyti 🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Google photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti /  Pakeisti )

Connecting to %s