Liepos 22 d. – šventosios parfumerijos globėjos Marijos Magdalietės diena

Šiandien, liepos 22 dieną, yra Marijos Magdalietės – šventosios parfumerijos globėjos – diena, visų parfumerijos mylėtojų ir kūrėjų šventė.

Šventajame rašte pasakojama, kad Marija Magdalietė ištepė Kristui kojas kvapniaisiais aliejais ir nušluostė jas savo plaukais. Kristaus kojų ištepimas kvapniuoju nardų aliejumis yra visų laikų pati žinomiausia parfumerinė istorija, pabrėžianti ypač prabrangią Marijos Magdalietės dovaną Kristui – grynas nardų aliejus tais laikais turėjo beprotišką vertę.

Marija Magdalietė paveiksluose dažnai vaizduojama kaip graži moteris auksiniais plaukais, rankose laikanti kvapniojo aliejaus – šiuolaikinių kvepalų protėvio – indelį. Teigiama, kad po Kristaus nukryžiavimo Marija Magdalietė išvyko į dabartinės Prancūzijos teritoriją ir Provanse praleido likusius savo gyvenimo metus. (Ar gali būti puikesnis vietovės pasirinkimas būsimai parfumerijos globėjai?) Populiarios knygos ir sąmokslo teorijos kelia begales versijų apie tai, koks buvo Marijos Magdalietės gyvenimas Provanse ir kokią įtaką ji padarė šiuolaikiniam pasauliui, tačiau šią dieną, skirtą Marijos Magdalietės pagerbimui, aš nenoriu leistis į sąmokslo teorijų iššifravimą ir tiesiog mintyse dėkoju tai moteriai iš Magdalo miesto, kurios kvapnusis poelgis suteikė įkvėpima ištisoms parfumerių ir parfumerijos mylėtojų kartoms.

Su švente, mielieji parfumistos!

p.s. Mano parfumerinis įspūdis apie nardus, artimus valerijono giminaičius, yra visai nemalonus – ne itin patiko man nardų kvapas, tačiau už jų vaidmenį parfumerijos ir krikščionybės istorijoje prieš šį puikiai pažįstamo augalo giminaitį šiandien galima nusiimti skrybėlę.

Marija Magdalietė Andrea Solari (apie 1524)

Marija Magdalietė
Andrea Solari (apie 1524)

Parašykite komentarą

Filed under Bendroji

Parašykite komentarą